6 – 8 porcí
- 12 velkých cibulí
- 3 lžíce sádla
- sůl, pepř
- 1 a půl lžíce medu
- 2 lžičky tymiánu
- 5 stroužků česneku
- 1,5 l. kuřecího vývaru
- ¼ másla
- 0,5 litru vody
- 50 ml. octa
- 6-8 vajec
- 3 kaiserky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
Nejprve oloupejte cibule. Rozpulte je a nakrájejte na tenké měsíčky. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo. Vložte nakrájené cibule do hrnce a nechte smažit na středním plamenu. Pravidelně promíchávejte. Osolte, opepřete a v momentě, kdy cibule zhnědne a ztratí objem, přidejte med, tymián a česnek nakrájený na plátky. Med zkaramelizuje a vše se propojí. Pokud se cibule lehce připaluje, nevadí. Směs zalijte kuřecím vývarem a nechte 15 minut zvolna provařit. Na závěr polévku rozmixujte a zjemněte kostkou másla.
Do rendlíku s jemně probublávající vodou vlijte ocet. Do hrnku rozklepněte jedno vejce (čím větší je, tím líp) a pak jej pomalu vnořte do rendlíku a nechte do něj natékat vodu, až se celé vejce ponoří. Posléze velmi pomalu vejce vyklopte (voda nesmí prudce vřít, pouze „perličkovat“). Pokud chcete vajec více, přidávejte jedno po druhém. Po 3-4 minutách v lázni je vyjměte. Správné ztracené vejce musí mít tuhý bílek a tekutý žloutek.
Kaiserky rozkrájejte na kostičky a dejte smažit na střední plamen. Když začnou krutony tvrdnout, přidejte máslo a česnek nakrájený na plátky a promíchejte. Pokud začne česnek hnědnout, vyjměte ho. Chvíli restujte, vyndejte zbytky česneku a máte hotovo.