Cibulový krém se ztraceným vejcem

6 – 8 porcí

  • 12 velkých cibulí
  • 3 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • 1 a půl lžíce medu
  • 2 lžičky tymiánu
  • 5 stroužků česneku
  • 1,5 l. kuřecího vývaru
  • ¼ másla
  • 0,5 litru vody
  • 50 ml. octa
  • 6-8 vajec
  • 3 kaiserky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku

Nejprve oloupejte cibule. Rozpulte je a nakrájejte na tenké měsíčky. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo. Vložte nakrájené cibule do hrnce a nechte smažit na středním plamenu. Pravidelně promíchávejte. Osolte, opepřete a v momentě, kdy cibule zhnědne a ztratí objem, přidejte med, tymián a česnek nakrájený na plátky. Med zkaramelizuje a vše se propojí. Pokud se cibule lehce připaluje, nevadí. Směs zalijte kuřecím vývarem a nechte 15 minut zvolna provařit. Na závěr polévku rozmixujte a zjemněte kostkou másla.

Do rendlíku s jemně probublávající vodou vlijte ocet. Do hrnku rozklepněte jedno vejce (čím větší je, tím líp) a pak jej pomalu vnořte do rendlíku a nechte do něj natékat vodu, až se celé vejce ponoří. Posléze velmi pomalu vejce vyklopte (voda nesmí prudce vřít, pouze „perličkovat“). Pokud chcete vajec více, přidávejte jedno po druhém. Po 3-4 minutách v lázni je vyjměte. Správné ztracené vejce musí mít tuhý bílek a tekutý žloutek.

Kaiserky rozkrájejte na kostičky a dejte smažit na střední plamen. Když začnou krutony tvrdnout, přidejte máslo a česnek nakrájený na plátky a promíchejte. Pokud začne česnek hnědnout, vyjměte ho. Chvíli restujte, vyndejte zbytky česneku a máte hotovo.